Şerh - Durum Bilgilendirmesi

Şerh - Durum Bilgilendirmesi

Burada daha evvel detaylarından bahsettiğim akademik hukuk blogu serh.org’u Mayıs ayının sonunda yayına aldık. Ankara’ya taşınma ve yerleşme telaşemi kısmen atlattıktan sonra blogun gelişim sürecinden kısaca haber vermek istedim.

Elbette bu süreç benim taşınma işlerimden etkilendi, yine de Mayıs ayının son haftasına girerken çok kıymetli iki yazı ve bir yazı çağrısı ile yayına başladık. Açılışı olabildiğince duyurmaya çalışmamıza rağmen blogun bilinirliği ve ziyaretçi sayısı ancak Kemal Gözler hocanın da twitter üzerinden paylaşmasıyla ciddi bir seviyeye ulaştı.

Burada blogu planlarken ve size anlatırken bu ihtiyaca dair bazı temel gerekçeler öne sürmüş, hedeflerden bahsetmiştim. Akademik dergilerin hantal yapılarının müsade etmediği güncel tartışmalara da alan açmak istediğimizi söylemiştim. Kabul etmek gerekir ki blog henüz bu hedefinden oldukça uzakta. Güncel konulara dair yazmak isteyen insanların aklına ilk olarak serh.org halen gelmiyor. Yazı çağrımız için de ancak altı tane metin gönderildi, iki tanesi yayınlandı. Bunun için biraz daha sabretmek gerektiğinin yolun başındayken de farkındaydık. Bu bakımdan olumlu olan, söz verdiğimiz gibi yayınlanan ve yayınlanmayan yazılara oldukça hızlı geri dönüşler yaptık. Başlangıçta söz verdiğimiz gibi yayınlanan akademik blog yazıları için DOI numaraları da sağlamaya başladık.

Daha az yazı yayınladığımız dönemlerde blogun güncelliğini çevirilerle ve metin olarak da yayınlanacak podcast kayıtları ile sağlayacağız. Başlangıçta yaptığımız gibi yazarlardan yazı talebinde bulunmayacağız, çünkü farkına vardık ki bu pek verimli bir yol değil. Taleplerimize olumlu dönüş yapan hocalarımızdan dahi sadece bir tanesi yazısını teslim etti. Esasında benim yayınlamak istediğim yazı ve kitap incelemeleri var, ama Şerh’i kendi kişisel blogum haline de getirmek istemiyorum. Bu sebeple yazı yayınlanma sıklığının biraz artmasını bekliyorum. Ben bu tip bir blogun (daha evvel saydığım gerekçelerle) Türk hukuk yazınında ihtiyaç olduğunu düşünüyorum, fakat yanılıyorsam da bu fikrimde her şeye rağmen ısrar edecek değilim.

Tercih döneminde, blogumuzun en mühim destekçilerinden biri İlker Tepe hocamızla başlayıp dört farklı fakülteden insanlarla kayıtlar yayınladık. Mustafa Uçar, Rıdvan Binici ve Fatih Culhacılar fakülteleri hakkında tercih yapacak öğrencileri aydınlattılar, sorularımıza cevap verdiler. Tercihe çok az zaman kala yayınlamamıza rağmen podcast kayıtları tahminimden fazla dinlendi. Bundan sonraki kayıtlar daha spesifik konularda olacak. Bazı isimlerle hukuk uygulaması ve eğitimi üzerine konuşacağız. Yeni yayınlanan bazı eserlerin de müellifleri ile röportajlar yapacağız. Bunlar özellikle yayınlanan doktora tezleri olacak. Tıpkı yazı gönderimi gibi podcast kayıtları konusunda da sizden gelecek taleplere elbette açığız.

Daha evvel bahsettiğim Araştırma Atlası için de esasında içerik önemli ölçüde hazır. Fakat ülkeye dönünce daha yakından tecrübe ettiğim üzere hukuk kütüphanelerinin araştırma imkanları çok kısıtlı. Genç araştırmacılara erişemeyecekleri kaynaklar hakkında detaylı bir rehber sunmak şu an için pek anlamlı görünmüyor. Yine de muhtemelen yıl bitmeden bu atlas da (en azından kısmen) yayına açılır.

Bloga dair burada bahsettiğim ve henüz bahsetmediğim çok fazla planımız var. Fakat, yabancı emsallerinin aksine profesyonel bir ekibi ve bütçesi olmayan gönüllü bir iş olarak elbette biraz daha yavaş yol alacağız.

Yeni yazılardan ve içeriklerden haberdar olmak için mail listesine kayıt olabilirsiniz.

No spam, no sharing to third party. Only you and me.