Haftalık Planlayıcı - İlk Taslak

Bu yıl hayatımda çok fazla şey değişti. Yeni bir şehirde, yeni bir evde, yeni bir iş ortamında yeniden düzen kurmaya çalışıyorum. Esasında taşınalı altı ay oldu. Başlarda yeni bir düzene ve yeni rutinlere ihtiyacım olduğunu pek farketmedim. Nihayetinde ileri derecede tayin bağımlısı bir ailenin çocuğu olarak taşınmak benim yaşam stilim. Münih’ten evvel en uzun süre İstanbul’da, dört sene üniversite okurken yaşamıştım. Fakat hem yaşın getirmiş olduğu yerleşik alışkanlıklar hem de Münih ve Ankara’nın gerçekten “dünyanın birbirine en benzemeyen iki şehri” olması beni de biraz afallattı.
En basit örnek yürüme alışkanlığı. Münih, Almanya için bile fazla iyi planlanmış, yürüyerek şehrin sınırına kadar ezilmeden, üzülmeden ulaşabileceğiniz bir şehir. İnsan yürümeye asla üşenmiyor. Nadiren hava da güzelse, yolu olabildiğince uzatasınız geliyor. Münih’te günlük rutin yürüdüğüm mesafelere Ankara’da ulaşmak için AVM’lerde eşimin peşi sıra bütün gün dolanmam gerekiyor.
Neyse bu dertlenmelerimi uzatmadan sadede geleceğim. Zaten bu yazdıklarıma rağmen Ankara’daki hayatımı Münih’tekinden çok daha fazla seviyorum. Belki başka bir vesileyle uzunca anlatırım.
Yeni bir düzen ve yeni rutinler edinme çabalarımı eski hobilerime dönme arzumla birleştirerek bir ajanda/planlayıcı tasarlamak ve ciltlemek istedim. Eski ajandalarıma, internetteki farklı örneklere ve ihtiyaçlarıma bakarak haftalık, tarihsiz bir planner oluşturmaya karar verdim. İsmini de “Şerh Haftalık Planlayıcı” koydum. Kullandıkça değiştirip, ihtiyacıma göre detaylandıracağım. Tavsiyelere de açığım. Belki Şerh’te yazısı yayınlanan yazarlara hediye olarak gönderebilirim.
Planlayıcı tarihsiz olsun istedim, çünkü kullanamadığım aylarda kalan boş sayfaların israf olmasına üzülüyorum. Bu şekilde hafta hafta tarihleyip kullanmak mümkün.
Öncelikle her dört haftalık dönemin başında bir sayfa aylık görünüm ekledim. Hangi yılın hangi ayı için kullanılacaksa sağ üstteki kısma yazabilirsiniz. Yine o ayın hangi günden başladığına göre günleri tarihleyebilirsiniz. O ayın önemli tarihlerine ilişkin de ufak kutular ekledim. Önemli bir randevu, toplantı, sınav tarihi vs. olabilir. Solda örneği, sağda boş hali var. Fotoğrafları üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz.


Bu sayfanın hemen sağına bir alışkanlık takibi çizelgesi ekledim. Üstten hangi ayda iseniz onu işaretliyorsunuz ve dilediğiniz alışkanlığı satıra yazıp karşısındaki kutucukları karalıyorsunuz. Dediğim gibi, insanın Ankara’dayken yürümesi gerektiğini kendine hatırlatması şart.

Hemen bunların ardında her hafta için düzenlenmiş diğer iki sayfa geliyor. Her aylık görünümden sonra dört hafta için dörder sayfalık bu kısımlar var. Bunlardan ilki her haftalık planlayıcıda göreceğiniz şekilde her gün için alınacak notlara ayrılmış bölümlerden oluşan bir sayfa. Üst kısma haftanın ilk gününe ait tarihi girip notlarınızı dilediğiniz gibi alabilirsiniz.

İkinci sayfa ise bence daha kullanışlı. Bir nevi to-do list, ama bu görevleri günlere atamak da mümkün. Evvela sol üste ilgili ayı yazıp, daha sonra sağ üstte ilgili günün baş harfinin üzerine o ayın hangi gününe tekabül ettiğini yazıyoruz. Örneğin bir sunum hazırlamak gerektiğinde bunu pazartesi günü yapmayı planlıyorsam o satıra denk gelen kutucuğa bir yuvarlak çiziyorum. Birkaç günde hallolacak iş ise diğer günlere de. Eğer o gün planladığım gibi o işle uğraşmamışsam yuvarlak boş kalıyor, görev halledilmiş ise üzerine çarpı atıyorum. Aşağıda bu formun da boş ve örneklerle doldurulmuş hali mevcut. Üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz.


Planlayıcıyı bu haliyle biraz kullanmak ve daha kullanışlı nasıl olabilir anlamak istiyorum. Bu sebeple çok kalın bir baskı yapmadım. Dolma kalemle de yazmak istersem diye biraz kaliteli, 110gr. fildişi, güzel bir kağıt seçtim. Normalde bu tip bir kullanım için dikişle uğraşmaz, tek sayfalık formalar halinde katlayarak sırtını yapıştırırdım, ama bu dönem mücellitlik işleriyle biraz daha fazla uğraşmak istiyorum. Elim tekrar alışsın diye 16 sayfalık, 4 yapraklık formalar halinde dikerek birleştirdim. Muhtemelen hep masamda duracağından ve sürekli yanımda taşıyacağım bir not defteri olmadığından son halini sert kapak olarak ciltleyebilirim, ama bu geçici hal için sadece dışını kalın bir kartonla kaplamayı tercih ettim. Şimdilik kapak tasarımı üzerine de pek düşünmedim, sadece ismini ve Şerh.org’un logosunu ekledim. Arka kapağa da kendi ciltlediğim kitaplarda kullandığım logoyu yerleştirdim.
Söylediğim gibi, bu hal henüz bir taslak. Kullandıkça, özellikle “akademik” ihtiyaçlar için daha kullanışlı bir hale getireceğim. Hem akademisyenlerin hem öğrencilerin hatta hem de avukatların işine yarayacak bir form ortaya çıkarsa daha detaylı bir yapım rehberi hazırlayabilirim.
No spam, no sharing to third party. Only you and me.